امام صادق علیهالسلام میفرماید:
عبادت کنندگان سه دستهاند،1. گروهی که خدای عزوجل را از ترس عبادت میکنند و این عبادت بردگان است؛ 2. گروهی که خدای تبارک و تعالی را به طمع ثواب عبادت میکنند و این عبادت مزدبگیران است؛ 3. دسته ای که خدای عزوجل رابرای دوستیاش عبادت میکنند و این عبادت آزادگان و بهترین عبادت است.
حال با این مقدمه میگوییم که رسول خدا صلیاللهعلیهوآله انتظار فرج را عبادت میداند و میفرماید: «افضلالعبادة انتظار الفرج».[2]
ما به دنبال ایجاد انگیزه در تمام انسانها برای حرکت به سوی بهترین زندگی یعنی زندگی منتظرانه هستیم. ما به دنبال انگیزه سازی هستیم.
در این شماره میخواهیم با تمرکز بر عنصر محبت این انگیزه را بیدار و تقویت کنیم. با ما همراه باشید.
جرقه اول: انتظار نزد خداوند محبوب است
در روایات ما در مورد انتظار فرج، فضیلتهای زیادی شمرده شده است. امام علی علیهالسلام میفرمایند: منتظر فرج باشید و از رحمت خدا ناامید نشوید که محبوب ترین کارها نزد خدا انتظار فرج است. [3]
پر واضح است که زندگی به شیوهای منتظرانه، که انتظار فرج و گشایش آن هم تنها از جانب خداوند متعال، نماد آن باشد و رویکردش اولویت دادن به انتخابها و فعالیتها، از محبوبترین اعمال در نزد پروردگار متعال خواهد بود و خداوند آنچه را محبوب دارد، همراه رحمت و عنایت ویژه خود خواهد کرد که این رحمت، در موفقیت ما در زندگی و ایمنی از موانع خوشبختی سهم بسزایی خواهد داشت.
جرقه دوم: منتظرانه، همرنگ زندگی انبیا و اولیای خدا
انتظار را «جهاد و تلاش برای ظهور و حاکمیت حق» معنا کردیم،با توجه به این معنا، اگر در زندگی اولیای خدا دقت کنیم درمییابیم که به راستی زندگی پیامبران و به تبع ایشان اولیای الهی به حق منتظرانه بوده است و روح انتظار بر تمام حیات مبارکشان سایه افکنده است. سیری در احوالات ائمه بزرگوار ما نیز به خوبی گویای همین مطلب است.
خلادبنصفار از امام صادق علیهالسلام میپرسد که آیا قائم آل محمد متولد شده است؟ ایشان در جواب میفرماید: « نه، و اگر او را درک کنم تمام عمرم، درخدمتش خواهم نمود.» . [4] انتظار امام حتی پیش از تولد امام، این تجلی از سبک زندگی منتظرانه است.
خود حضرت نیز بیش از هزار سال است که با چنین سبکی زندگی میکند، ما در ادعیه و زیارات ایشان را از طرفی مجاهد(الجَحجَاحِ المُجَاهِد» و از طرف دیگر منتظر ظهور خویش معرفی میکنیم. در دعای «اللهم عرفنی نفسک...» چنین میگوییم: «...فباذنک غاب عن بریتک و امرک ینتظر...[5] ... و با اذن تو از مردمان غایب گردید و در انتظار امر تو برای ظهور به سر میبرد.»
آری اگر بخواهیم از جنبه الگو بودن هم به این امر نگاه کنیم و به انسان کاملی که جانشین خدا و هادی انسانها در زمین است تأسی جوییم، زندگی مطلوب و سعادت بخش در عصر غیبت را زندگی بر محور انتظار خواهیم یافت.
جرقه سوم: پیشرفت در سایه انتظار
یکی دیگر از امتیازات زندگی بر محور انتظار موعود را میتوان رهیابی شخص منتظر به مقامهای رفیع دنیوی و اخروی دانست که این مطلب با عناوین گوناگونی در احادیث ما مطرح شده است. امام سجاد علیهالسلام در سخنی اجر منتظران امام عصر(عج) را همسان با هزار شهید از شهدای بدر و احد شمرده و میفرمایند: «كسى كه در زمان غيبت قائم ما بر ولايت ما استوار باشد، خداوند پاداش هزار شهيد از شهداى جنگ بدر و احد را به او خواهد داد.» [6] علاوه بر آن این تمجید از اهل انتظار تنها به اموراخروی محدود نشده و ائمه معصومین شأن و منزلت منتظران را چنین تشریح کردهاندکه: « مردمان زمان غیبتش که قائل به امامتش و منتظر ظهورش باشند، بهترین مردم تمام روزگاران هستند.» [7]
جرقه چهارم: انتظار راه ورود به سپاه امام زمان(عج)
آرزوی همه شیعیان اهل بیت علیهمالسلام و دوستداران حضرت ولیعصر(عج) آن است که توفیق سربازی قائم آلمحمد را پیدا کنند که این آرمان و خواستهای مقدس برای ماست. «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِا مِنْ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الذَّابِّينَ عَنْهُ وَ الْمُجاهدينَ فِي سَبِیلِه وَ الْمُسْتَشْهَدِينَ بَيْنَ يَدَيْه » [8]
حال میگوییم که یکی از آثار مبارک زندگی به سبک انتظار رسیدن به چنین آرزویی است، چرا که امام صادق علیهالسلام فرمود: «... کسی که دوست دارد از یاران حضرت قائم باشد باید منتظر باشد...» [9] و همچنین فرمود:« هر کس منتظر این امر[فرج] باشد و بمیرد، مانند کسی است که با قائم در خیمه اش باشد، نه، بلکه مانند کسی است که پیشاروی رسول خدا صلیاللهعلیهوآله شمشیر زده باشد. [10]
آری زندگی در انتظارِ امرِ امامت و ولایت به مثابه سربازیِ امام زمان(عج) و حتی رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله است و آنانکه این گونه زندگی کنند حتی اگر قبل از قیام حضرت مهدی(عج) از دنیا بروند، سعادت سربازی قائم آل محمد را در کارنامه خود ثبت دارند.
برگرفته از کتاب سبک زندگی منتظرانه | حسن ملائی | امان 61