زن منتظر کسی است که حضرت فاطمه سلام اللهعلیها را اسوه پرورش گلهای باغ زندگیاش قرار میدهد و فرزند پروریاش فاطمهگونه و همسرداریش زهرامنشانه باشد.
خداوند متعال امتیازات خاصی را ویژه زنان قرار داده که شاید توجه به آنها باعث سرعت ارتقاء درجه و مقام معنوی آنها باشد.
باری تعالی زنان را مادر قرار داده و فرزندپروری از مقامات عالیه یک زن است تا فرزندان نیکویی پرورش دهد. امتیاز دیگر او حجاب است. هر چیزی که در عالم پر ارزش است در پوشش و سَتری قرار دارد خدای متعال برای مروارید وجودی زن، صدف حجاب را قرار داده تا قیمتش افزون گردد.
زنان مظهر ربوبیت پروردگارند و پرورش انسانها ابتدا به دست توانمند مادران است.
حال شاید زنانی باشند که بر طبق فطرت وجودیشان نباشند ودر این مسیرِ متعالی قرار نگیرند.
وظایف زنان در دوران غیبت
ما در دورهای زندگی میکنیم که زمینههای ظهور را در آن میتوانیم آماده کنیم.
زنانی که نیمی از اقشار جامعه را تشکیل میدهند، میتوانند بستر ظهور امام زمان (علیهالسلام) را در جامعه کوچک خانواده خود ایجاد کنند. آنها میتوانند مهدی یاورانی را پرورش دهند که آغاز شکوفایی شان قطعا وحتما از دامان و در دامان ایشان است.
همین ها هستند که رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) در جمع اصحابشان می فرمایند: بعد از شما گروهی میآیند که برای یک نفر از آنان به اندازه پنجاه نفر از شما اجر و مزد منظور میشود .اصحاب عرض کردند: ای رسول خدا ما در جنگهای بَدر و اُحُد و حُنَین در کنار شما بودیم .
حضرت فرمودند: اگر مشکلات و سختیهایی که برای آنان پیش میآید و آنان در مقابل آن سختیها پایداری و مقاومت میکنند برای شما پیش میآمد نمی توانستید مانند آنان مقاومت کنید و ثابت قدم باشید. (1)
و در روایت دیگر آمده؛ بزرگترین مردم از جهت یقین افرادی هستند که در آخرالزمان میآیند، زیرا آنها پیامبر خدا را درک نکرده اند و همچنین حجت خدا و امام زمانشان، در غیبت به سرمی برد ولی آنان به سیاهی بر سفیدی (خطوط نوشته شده بر کاغذ که کنایه از متن روایات و آیات است)ایمان می آورند.(2)
حال زنان که تاثیر گذارترین افراد از کودکی بر انسان هستند، نمیتوانند جزو این دسته از آخرالزمانیان منتظر باشند؟
نقش زنان در انقلاب حضرت مهدی(علیهالسلام)
اگر چه بحث در نقش حضور زنان در زمینهسازی برای ظهور حضرت مهدی(عجلاللهتعالیفرجهالشریف) است، اما بحث نقش زنان در دوران ظهور نیز میتواند جایی از این گفتار را زینت دهد.
امام صادق(علیهالسلام) میفرماید: با حضرت قائم (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) سیزده زن همراه است. سوال شد: آنها چه کار میکنند؟ حضرت فرمود : مجروهان را مداوا و بیماران را پرستاری میکنند. همانطور که زمان پیامبر چنین بود.(3)
و امام باقر (علیهالسلام) میفرمایند: سوگند به خدا که سیصد واندی مرد میآیند که در میانشان پنجاه نفر زن هستند. (4)
از محتوای احادیث بر میآید که این زنان نیز دارای صفات نیکو و فضیلتهای ویژهای هستند و با ایمانی قوی، آمادهاند تا در رکاب مولایشان جانفشانی کنند.
در میان سیمای مذموم زنان آخر الزمان، آن زنی که الگوی خود را فاطمه (سلاماللهعلیها) قرار میدهد و در سختیهای آخر الزمان مورد آزمایش قرار میگیرد و در کوره امتحان گداخته میشود و ایمانش را حفظ و تقویت میکند، اوست که با انجام وظایف، اثرات مهمی از خود به جا میگذارد؛ هم مادری نمونه است که پرورش یک جامعه را به عهده دارد و هم همسری فداکار که در طوفان رخدادهای آخرالزمانی به همسرش یاری میرساند. اوست که در دفاع از حریم ولایت جانش را فدا میکند. زن آخر الزمانی کسی است که میداند امام زمانش در هر لحظه شاهد اعمال اوست و چشم امید به او دوخته است و او را میسنجد. خودش را هر لحظه آماده ظهور میکند و هر آن چشم مولایش را حاضر و ناظر بر کانون خانواده و جایگاه اجتماعیاش میبیند.
در جایگاه مادری، فرزندانش را آماده سربازی و جانبازی در راه مولایش میکند. برای کمالِ وجودیش جز شهادت در راه خدا را نمیطلبد و آن را در گوش جان فرزندانش از آغاز زیستن زمزمه میکند.
باشد که ما نیز از یاران ایشان باشیم
1. بحارالانوار،ج52،ص130
2. بحار الانوار ،ج52،ص125
3. اثبات الهداه،ج3،باب32،فصل48،ص575،ح725
4. بحار الانوار ج52،ص223
ملیحه بلندیان کاشی ـ کارشناس ارشد فقه مبانی حقوق اسلامی ـ امان 64